Toiminta

Osuuspuutarhan satokausi 2016 toteutetaan pääpiirteissään viimevuotiseen tapaan. Syksyllä 2015 jäsenille tehty tyytyväisyyskysely antaa aihetta vain vähäisiin muutoksiin. Suurin muutos ei koskekaan viljelyä vaan henkilöstöä: tulevana kesänä Osuuspuutarhalla on kaksi palkattua puutarhuria yhden sijaan! Siksi myös tuloja tarvitaan enemmän, joten satomaksuja on hiukan korotettu ja satolaatikoita on tarkoitus jakaa noin 150 viikossa (viime vuonna noin 120).

Sadonjakokautta yritetään pidentää viikolla loppupäästä. Suunnitelman mukaan ensimmäinen satolaatikko jaettaisiin juhannusviikon keskiviikkona tai torstaina ja viimeinen lokakuun puolivälin jälkeen. Satoa pyritäään siten jakamaan 18 viikon ajan. Vihannekset pakataan entiseen tapaan ns. viiden kilon pahvilaatikoihin, joita kierrätetään ja käytetään useaan kertaan. Käytännössä satolaatikon paino on alkukaudella, kevyestä sisällöstä johtuen, vähemmän kuin 5 kg, mutta loppukaudella, painavien juuresten ansiosta, usein enemmän.

Ensimmäisten satolaatikkojen keskeisen sisällön muodostavat salaatti, kyssäkaali, sipuli ja ruukkuyrtit (joita ei myöhemmin enää jaetakaan). Heinäkuun aikana sisältöä monipuolistavat mm. kesäkurpitsa, varhaiskaali, parsakaali, valkosipuli, ja mangoldi. Viimeistään elokuussa saadaan lisäksi avomaankurkkua, kukkakaalia, punajuurta, porkkanaa, papuja, spagettikurpitsaa ja toivottavasti myös tomaattia. Tomaatit viljellään avomaalla ja niiden sato on siksi epävarma. Toiveisiin tomaatinviljelyn lisäämisestä on tarkoitus vastata rakentamalla Osuuspuutarhalle kausikasvihuone (muovitunneli), mutta on vielä epävarmaa, ehtiikö se hyödyttää jo tämän kesän viljelyä. Syys-lokakuussa valikoimaan tulee vielä ainakin purjoa, sokerimaissia, palsternakkaa, juuriselleriä, talvikurpitsoita, syys-, lehti- ja ruusukaalia.

Satokauden edetessä osa ”varhaistuotteista” jää pois valikoimista tehden tilaa ”syystuotteille”. Tosin salaattia on tarkoitus olla jokaisessa satolaatikossa niin kauan kuin säät sallivat, alkukaudella vähän enemmän ja loppukaudella vähän vähemmän.

Livonsaaren osuuspuutarhan pellolta.

Osuuspuutarhuri Tuukka

Kaaleista keräkaalien osuutta on tarkoitus hiukan pienentää ja korvata sitä parsa-, kukka- ja ruusukaalia. Viime kesänä kokeiltua ruotisellerin erillisjakelua (tilauksesta ilman lisämaksua pari kertaa kauden aikana) jatketaan, jos suinkin mahdollista. Perunaa ei viljellä tänäkään vuonna, koska osuuspuutarhalla ei ole siihen sopivia koneita. Palautteessa perunaa ei juurikaan kaivattu.

Koska sääolosuhteet vaikuttavat niin ratkaisevasti eri vihannesten satokauden alkamiseen ja yleiseen onnistumiseen, edellä olevia tietoja on pidettävä vain suunnitelmana tai ennusteena. Jokaisen sadonjakoviikon alussa lähetetään viesti satolaatikon tulevasta sisällöstä. Tarkemmin satolaatikkoa ja sen syntyyn vaikuttaneita tapahtumia analysoidaan sadonjakopäivänä lähetettävässä puutarhurin selonteossa. Reseptejä pyritään jakamaan viimevuotiseen tapaan.

Osuuspuutarhurina jatkaa Tuukka Häkkinen, ja hänen apulaisenaan on osuuspuutarhan jäsen, puutarhuriksi valmistunut Tuomo Miettinen.

Osuuspuutarhan maksut

Vuoden 2016 satomaksu on 280 €. Sen lisäksi uudet jäsenet maksavat 50 € osuusmaksun. Tarjolla on neljä erilaista satolaatikko-vaihtoehtoa:

  • Perus: Koko kausi alusta loppuun, 280 €
  • Tupla: Kaikki kaksinkertaisena, 540 €
  • Loma: Kausi alkaa elokuun alussa, 220 €
  • Mini: Laatikko joka toinen viikko, 160 €

Näiden vaihtoehtojen lisäksi voit maksaa satomaksusi 1-4 erässä.

Jäseneksi voit liittyä täyttämällä lomakkeen Liity jäseneksi -sivulla.

Luomua vai ei?

Vaikka Osuuspuutarha ei ole luomusertifioitu, kasvikset viljellään luomuvalvonnassa olevilla pelloilla, joten viljely toteutetaan luomun periaatteiden mukaan: ilman kemiallisia torjunta-aineita ja viljelykierron mukaisesti.

Satolaatikoiden jakelu

Puutarhuri pakkaa vihannekset laatikoihin, ja osuuskunnan toimesta ne kuljetetaan Turun alueella paikallisiin jakopisteisiin, josta jäsenet voivat ne itse noutaa. Vuonna 2014 jakopisteitä oli yhteensä kahdeksan: Livonsaaressa, Askaisissa, Raisiossa ja viisi Turussa. Jakopisteet sijaitsevat osuuspuutarhan jäsenten kodeissa tai liiketiloissa, joten emme vielä tiedä tarkalleen missä ne tulevat olemaan.

Jäsenenä voit auttaa tuotteiden jakelussa. Jakoavun tehtävänä on ottaa vastaan sovittu määrä satolaatikoita, ja muut lähistöllä asuvat jäsenet voivat noutaa satolaatikkonsa jakopisteestä. Hyväksi havaittu jakoaika on ollut torstaisin klo 15-18. Liittymislomakkeessa on kohta, jossa voit ilmoittautua jakoapulaiseksi.

CSA eli Community Supported Agriculture

Toiminta pähkinänkuoressaLivonsaaren osuuspuutarha toimii CSA-mallia mukaillen. CSA-mallissa tuotteiden kuluttajat (tässä tapauksessa osuuspuutarhan jäsenet) osallistuvat viljelytoiminnan rahoittamiseen satomaksun muodossa, ja näin jakavat maanviljelijän riskin – on mahdollista, että sato ei onnistukaan odotusten mukaisesti. Toisaalta jäsenet voivat myös hyötyä taloudellisesti, koska osuuspuutarhan sato myydään suoraan viljelijältä kuluttajalle, ja tukku- ja kauppavälikädet jäävät pois.

Muita CSA-mallin etuja ovat:

  • Lyhyt ruokaketju – tuottajalta kuluttajalle mahdollisimman suoraan!
  • Alkuperän ja viljelijän tunnettuus
  • Yhteisöllisyys talkoiden muodossa
  • Mahdollisuus vaikuttaa siihen mitä tuotetaan
  • Paikallinen työllistäjä

Muita kumppanuusmaataloushankkeita on listattu Herttoniemen ruokaosuuskunnan sivulla: ruokaosuuskunta.fi/csa-suomi

Osuuskunta

Livonsaaren osuuspuutarhan yritysmuoto on osuuskunta. Osuuskunta muodostuu hallituksesta, johon kuuluu viisi jäsentä, ja jäsenistöstä. Osuuskunnan hallitus tekee osuuskunnan toimintaan liittyvät päätökset, kuullen myös jäsenistöä. Osuuskunta hoitaa viralliset asiat, kuten puutarhurin palkkaamisen, rahaliikenteen, viljelyalan vuokraamisen, viljelytarvikkeiden hankinnan ja tuotteiden kuljetuksen ja varastoinnin.

Liity jäseneksi!

Mainokset

2 thoughts on “Toiminta

  1. Päivitysilmoitus: Maalaiselämän suunnittelua | PIKKU APURI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s