Siemenet ovat saapuneet!

Osuuspuutarhuri tyytyväisenä ilmoittaa, että siemenet ovat saapuneet! Suurin osa Osuuspuutarhan käyttämistä siemenistä tulee saksalaiselta Bingenheimer Saatgut AG:lta ja ruotsalaiselta Lindbloms Fröltä, lisäksi joitakin erikoisuuksia muualta. Pieni osa lisäysaineistosta on Osuuspuutarhan omaa tuotantoa, mm. noin 90 % tomaatinsiemenistä ja suurin osa valkosipulinistukkaista.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki siemenet ovat luomulaatuisia. Luomulaatu siemenissä tarkoittaa sitä, että myyntisiemenen tuotanto tapahtuu luomusääntöjen mukaan. Suurilla siemenfirmoilla se taas tarkoittaa useimmiten sitä, että ainoastaan viimeinen sukupolvi viljellään luomuna, mutta lajikkeen jalostus ja ylläpito tapahtuu tavanomaisesti kemikaaleja säästämättä. Siksi käytän mielelläni juuri Bingenheimin siemeniä, koska heillä on tavoitteena, että koko ketju lajikejalostuksesta lähtien on luomua. Bingenheimin valikoimissa on pelkästään avopölytteisiä lajikkeita, mikä on myös voimakas aatteellinen ja yhteiskunnallinen kannanotto.

Avopölytteisten ja hybridilajikkeiden eroista ja yhteiskunnallisesta merkityksestä voisi kirjoittaa pitkäänkin. Todettakoon tässä yhteydessä vaan lyhyesti, että avopölytteiset lajikkeet ovat kenen tahansa lisättävissä omaan käyttöön (mutta ei myyntiin) ja helposti hyödynnettävissä uusien lajikkeiden jalostuksessa, kun taas hybridilajikkeita voi ylläpitää ainoastaan niiden jalostaja, koska niissä on tavallaan jalostusmenetelmästä johtuva ”sisäinen patentti”, ja niiden käyttö uusien lajikkeiden jalostamiseen on huomattavasti hankalampaa. Hybridilajikejalostuksen kautta on siirtynyt ja siirtyy vuosituhansia ihmiskunnan yhteisenä omaisuutena vaalittua viljelykasvien geneettistä perimää yhä enemmän yksityisomaisuudeksi.

Hybridilajikkeita käytetään toki Osuuspuutarhassakin, mutta selvästi vähemmän kuin ammattimaisessa vihannesviljelyssä yleensä. Niistä kokonaan luopuminen ei ole tällä hetkellä realistista, koska joidenkin kasvilajien kohdalla hybridilajikkeet ovat viljelyominaisuuksiltaan niin paljon parempia kuin avopölytteiset lajikkeet.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s