Vuoden 2016 kausi lähestyy

Osuuspuutarhan satokausi 2016 toteutetaan pääpiirteissään viimevuotiseen tapaan. Syksyllä 2015 jäsenille tehty tyytyväisyyskysely antaa aihetta vain vähäisiin muutoksiin. Suurin muutos ei koskekaan viljelyä vaan henkilöstöä: tulevana kesänä Osuuspuutarhalla on kaksi palkattua puutarhuria yhden sijaan! Siksi myös tuloja tarvitaan enemmän, joten satomaksuja on hiukan korotettu ja satolaatikoita on tarkoitus jakaa noin 150 viikossa (viime vuonna noin 120).

Sadonjakokautta yritetään pidentää viikolla loppupäästä. Suunnitelman mukaan ensimmäinen satolaatikko jaettaisiin juhannusviikon keskiviikkona tai torstaina ja viimeinen lokakuun puolivälin jälkeen. Satoa pyritäään siten jakamaan 18 viikon ajan. Vihannekset pakataan entiseen tapaan ns. viiden kilon pahvilaatikoihin, joita kierrätetään ja käytetään useaan kertaan. Käytännössä satolaatikon paino on alkukaudella, kevyestä sisällöstä johtuen, vähemmän kuin 5 kg, mutta loppukaudella, painavien juuresten ansiosta, usein enemmän.

Ensimmäisten satolaatikkojen keskeisen sisällön muodostavat salaatti, kyssäkaali, sipuli ja ruukkuyrtit (joita ei myöhemmin enää jaetakaan). Heinäkuun aikana sisältöä monipuolistavat mm. kesäkurpitsa, varhaiskaali, parsakaali, valkosipuli, ja mangoldi. Viimeistään elokuussa saadaan lisäksi avomaankurkkua, kukkakaalia, punajuurta, porkkanaa, papuja, spagettikurpitsaa ja toivottavasti myös tomaattia. Tomaatit viljellään avomaalla ja niiden sato on siksi epävarma. Toiveisiin tomaatinviljelyn lisäämisestä on tarkoitus vastata rakentamalla Osuuspuutarhalle kausikasvihuone (muovitunneli), mutta on vielä epävarmaa, ehtiikö se hyödyttää jo tämän kesän viljelyä. Syys-lokakuussa valikoimaan tulee vielä ainakin purjoa, sokerimaissia, palsternakkaa, juuriselleriä, talvikurpitsoita, syys-, lehti- ja ruusukaalia.

Satokauden edetessä osa ”varhaistuotteista” jää pois valikoimista tehden tilaa ”syystuotteille”. Tosin salaattia on tarkoitus olla jokaisessa satolaatikossa niin kauan kuin säät sallivat, alkukaudella vähän enemmän ja loppukaudella vähän vähemmän.

Kaaleista keräkaalien osuutta on tarkoitus hiukan pienentää ja korvata sitä parsa-, kukka- ja ruusukaalia. Viime kesänä kokeiltua ruotisellerin erillisjakelua (tilauksesta ilman lisämaksua pari kertaa kauden aikana) jatketaan, jos suinkin mahdollista. Perunaa ei viljellä tänäkään vuonna, koska osuuspuutarhalla ei ole siihen sopivia koneita. Palautteessa perunaa ei juurikaan kaivattu.

Koska sääolosuhteet vaikuttavat niin ratkaisevasti eri vihannesten satokauden alkamiseen ja yleiseen onnistumiseen, edellä olevia tietoja on pidettävä vain suunnitelmana tai ennusteena. Jokaisen sadonjakoviikon alussa lähetetään viesti satolaatikon tulevasta sisällöstä. Tarkemmin satolaatikkoa ja sen syntyyn vaikuttaneita tapahtumia analysoidaan sadonjakopäivänä lähetettävässä puutarhurin selonteossa. Reseptejä pyritään jakamaan viimevuotiseen tapaan.

Osuuspuutarhan jäseneksi voit liittyä 25.1. alkaen, jolloin avaamme liittymislomakkeen tälle sivulle: osuuspuutarha.net/liity-jaseneksi/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s