Puutarhurin terveisiä

Livonsaaren osuuspuutarhan pellolta.

Osuuspuutarhan satokausi 2015 toteutetaan pääpiirteissään viimevuotiseen tapaan. Syksyllä 2014 jäsenille tehty tyytyväisyyskysely antaa aihetta vain vähäisiin muutoksiin.

Sadonjakokautta on tarkoitus pidentää viikolla molemmista päistä. Suunnitelman mukaan ensimmäinen satolaatikko jaettaisiin torstaina 25.6. ja viimeinen lokakuun puolivälissä. Vihannekset pakataan entiseen tapaan ns. viiden kilon pahvilaatikoihin, joita kierrätetään ja käytetään useaan kertaan. Käytännössä satolaatikon paino on alkukaudesta, kevyestä sisällöstä johtuen, vähemmän kuin 5 kg.

Ensimmäisten satolaatikkojen keskeisen sisällön muodostavat salaatti, kyssäkaali ja ruukkuyrtit. Heinäkuun aikana sisältöä monipuolistavat mm. kesäkurpitsa, sipuli, varhaiskaali, mangoldi ja sokeriherne. Viimeistään elokuussa saadaan lisäksi avomaankurkkua, parsakaalia, kukkakaalia, punajuurta, porkkanaa, papuja, spagettikurpitsaa ja toivottavasti myös tomaattia. Tomaatit viljellään avomaalla ja niiden sato on siksi epävarma. Viime kesänä tomaatinviljely onnistui hyvin ja jäsenpalautteen perusteella viljelyalaa on tarkoitus lisätä. Syys-lokakuussa tulee valikoimaan vielä ainakin purjoa, sokerimaissia, palsternakkaa, juuriselleriä, syyskaalia, lehtikaalia, valkosipulia ja talvikurpitsoita.

Satokauden edetessä osa ”varhaistuotteista” jää pois valikoimista tehden tilaa ”syystuotteille”. Tosin salaattia on tarkoitus olla jokaisessa satolaatikossa niin kauan kuin säät sallivat, alkukaudella vähän enemmän ja loppukaudella vähän vähemmän. Viime syksyn tyytyväisyyskyselyssä viisi vastaajaa halusi enemmän salaattia ja viisi vastaajaa vähemmän, joten muutoksia on sen perusteella vaikea tehdä. Monet toivoivat lisää ruukkuyrttejä ja/tai yrttinippuja. Tämä pyritään ottamaan huomioon käytettävissä olevien resurssien ja logistiikan puitteissa. Ongelmana on se, että osuuspuutarhalla ei ole näillä näkymin käytettävissä sellaista kasvihuonetta, joka soveltuisi yrttien kasvatukseen keskikesällä.

Palautetta kuunnellen tavoitteena on viljellä enemmän porkkanaa. Kaaleista viljellään hiukan vähemmän keräkaaleja ja enemmän kyssä-, parsa-, kukka- ja lehtikaalia. Tyytyväisyyskyselyssä kaksitoista vastaajaa toivoi vähemmän (varsi)selleriä ja kaksi vastaajaa enemmän, joten sellerinviljelyä ei ainakaan lisätä. Sellerihaasteeseen etsitään luovia ratkaisuja, jotta kaikki olisivat tyytyväisiä. Perunaa ei viljellä tänäkään vuonna, koska osuuspuutarhalla ei ole siihen sopivia koneita. Palautteessa perunaa kaipasi vain muutama jäsen.

Koska sääolosuhteet vaikuttavat niin ratkaisevasti eri vihannesten satokauden alkamiseen ja yleiseen onnistumiseen, edellä olevia tietoja on pidettävä vain suunnitelmana tai ennusteena. Jokaisen sadonjakoviikon alussa lähetetään viesti satolaatikon tulevasta sisällöstä. Tarkemmin satolaatikkoa ja sen syntyyn johtaneita tapahtumia analysoidaan sadonjakopäivänä lähetettävässä puutarhurin selonteossa. Reseptejä pyritään jakamaan viimevuotista enemmän.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s