Peltokatsaus

Vuoden 2014 viljelykausi on mm. ammattitaitoisen puutarhurimme Tuukka Häkkisen ja koneurakoitsijamme Esa Aro-Heinilän ahkeran työskentelyn ansiosta lähtenyt pienistä alkuvaikeuksista huolimatta hyvin käyntiin. Tässä peltokatsauksessa kerron lyhyesti, miltä pellolla mielestäni tällä hetkellä näyttää.

Tänä vuonna otimme vihannesviljelyyn ’uuden’ lohkon viimevuotisten lohkojen takaa viljelykierron aikaansaamiseksi. Pinta-alaa on viljelyssä hieman aiempia vuosia enemmän ja pinta-ala on tarkemmin hyödynnetty. Lohkolla kasvoi viime vuonna härkäpapua, se kynnettiin syksyllä ja on keväällä kalkittu ja lannoitettu mm. Henttulan luomulantakompostilla.

Kasvivalikoima on muuttunut aiemmista vuosista: Nyt on ehkä hieman lisätty ’perusvihannesten’ viljelypintya-alaa ja ’erikoisuuksien’ alaa on vähennetty. Erikoisuuksia on kuitenkin luvassa ja ’uutuuksiakin’ kokeilussa.

Yleiskuva pellosta

Yleiskuva pellosta

Ilta-auringon vastavaloon otetusta kuvasta saa jonkinlaisen käsityksen pellon tilanteesta 10.6. Kaiken takimmaisen harson alla on hernettä ja lanttua, kapea paljas kaistale on punajuuren kylvös, seuraavan harson alla on porkkanan ja palsternakan kylvökset. Seuraava paljas maakaistale on sipulia (+oikealla kuvan ulkopuolella hiukan mukulaselleriä), jonka jälkeen tulee biomuovilla katetut penkit: ensin purjoa, muutama tyhjä penkki tuleville istutuksille, sitten mm. pensaspapuja (taas harson alla) ja suorakylvettyä maissia. Tolpat ovat tomaattien tukirakenteita tomaattipenkissä. Tomaatista kuvaajaa kohti tullessa on: sokerimaissia (taimista), erilaisia salaatteja, hiukan varsiselleriä, kurkkuja (taimista ja suorakylvökokeiluna), erilaisia kurpitsoita. Kuvaajaa lähinnä olevien verkon ja harson alla on pääasiassa erilaisia kaaleja: ainakin kerä-, kurttu-, puna-, suippo-, kyssä-, kukka- ja parsakaaleja. Lehtikaalit syksyn satoon on vielä istuttamatta.

Tuukka liekittää

Tuukka liekittää

Tässä kuvassa Tuukka koeajaa Esan maitokärryyn rakentamaa liekitintä 8.6. Liekittimellä ajetaan porkkanan ja palsternakan kylvörivien kohdalta juuri ennen hitaasti itävän viljelykasvin taimettumista. Tällä saadaan hävitettyä ennen viljelykasvia kylvörivin kohdalla taimettuneet rikkakasvit. Tavoitteena on minimoida käsin tehtävä kitkentätyö. Rivivälit hoidetaan haralla. Kuten kuvasta näkyy, tänä vuonna porkkanat ja palsternakat on kylvetty kohopenkin sijaan tasamaalle.


 

Seuraavassa kuvassa etualalla biokalvopenkkiin istutetut purjontaimet. Purjoja on muutamaa eri lajiketta. Vasemmalla sipulia, jota tuli tänä vuonna runsaasti. Sipuleista tulee nippusipulia kesällä ja vielä jää paljon syksyn jakoihinkin.

Purjoa ja sipulia

Purjoa ja sipulia

 

 

 

 

 

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa

 


 

Ensimmäiset kesäkurpitsat ovat harson alla jo komean kokoisia. Siellä muuten näkyi jo ensimmäinen kukkanuppu, pian on siis aika poistaa harsot. Kesäkurpitsaa lienee viime vuotta vähemmän, mutta yritetään saada aiemmin jakoon. Spagettikurpitsaakin on tulossa, kesäkurpitsasta kai ainakin ’Zubodaa’ ja jotain keltaista lajiketta.

 

Kurkut

Kurkut

 


 

Kurkut ovat lähteneet hyvin kasvuun. Osa kurkuista laitettiin taimina, osalla kokeiltiin suorakylvöä penkkiin. Nämä ovat taimina laitettuja. Aiemmilta vuosilta tutun ’Vorgebirgstraubenin’ lisäksi kokeillaan uusia lajikkeita.

 

 

 

 

 

sellerit_ym

Sellerit

 


 

Kuvassa etualalla lehti- eli varsi- eli ruotiselleriä. Hyvin näkyy kasvavan. Selleri on vaan niin mielipiteitä jakava vihannes, että puutarhurimme päätti vähentää viljelyalaa niin, ettei sitä kovin moneen satolaatikkoon ole odotettavissa, ehkä yhteen tai max. kahteen. Ehkä sellerinhimoisimmat voitte syksyllä käydä pellolla talkoilemassa ja saada ekstraa? Sellerin takana näkyy salaattivalikoimaa. Valikoima on niin laaja, etten edes pysy kärryillä. Puutarhurin mukaan kuulema viljelyvarmoja, hyvin korjattunakin kestäviä lajikkeita.

tomaatti


 

Tomaatti on meillä tämän kesän uutuuskokeilu. Sitä on haluttu, mutta emme ole sopivan kasvihuoneen puuttuessa kasvattaneet. Nyt siis kokeilemme, tuleeko siitä mitään avomaalla. Lajikkeina on maaotteluhengessä ainakin ’Potatmoatomatti’ (tai jotain sinnepäin, savolaisten lahja tomaatinviljelylle), ’Schimmeig creg’ (ameriikasta), ’Schönhagener frühe’ (Saksa) ja ’Siberia’ (arvaa mistä?) sekä muutama Tuukan kokeilulajike; Clou ja Primabella. Tomaatin takana oikealla näkyy taimikasvatetut sokerimaissit, oikein hyvässä kasvussa nekin.

Kyssakaalit

Kyssäkaalit

 


 

Hyönteisverkon alla ensimmäiset kyssäkaalit näyttävät oikein hyviltä, varsimukula on alkanut jo muodostua. Tätä saataneen hyvässä lykyssä jo heinäkuun alun jakeluun. Lajike on aiemmilta vuosilta tuttu ’Olilvia F1’.

 


 

Taimia

Taimia

Vielä on jokunen taimi istutamatta. Etualalla salaattifenkoli ’Finale’ (italiaa, tarkoittaa lopullisen lisäksi hienoa, oivallista, mainiota, mitkä viitannevat makuun), taustalla ruusu- ja joku muu köynnöstävä papu ja mm. mitä oudompia puutarhurin erikoisuuksia (lähinnä kokeiluun).

Tuukan_HD


 

Puutarhurimme on myös prätkämiehiä. Tällä ’punaisella paholaisella’ hän päästelee pitkin peltoja niin, että rikkaruohot suorastaan lakoavat. Teidän pitäisi ehdottomasti nähdä tämä väline ajossa!


 

Pumppu

Pumppu

Tämä takaa sen, että saamme kasveille riittävästi vettä. Etualalla painesäiliö, takana sähkömoottorilla pyörivä pumppu. Painekytkin kytkee pumpun päälle ja pois aina tarpeen mukaan. Tämäkin on Esan asentama vehje. Hieno, hiljainen ja (ainakin pääosin) toimiva laitos.

10.6.2014, Ville Korpelainen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s