Toiminta

Tavoitteenamme on tarjota osuuspuutarhan jäsenille vihanneslaatikko viikoittain satokauden aikana eli heinäkuusta lokakuuhun, ilmoista riippuen. Varastoitavia kasviksia voidaan haluttaessa toimittaa myöhemminkin. Yhden viikoittaisen satolaatikon sisältö riittää kokemuksemme mukaan hyvin pienemmän perheen tarpeisiin.

Viljelemme myös vihanneksia, joita ei yleisesti ole saatavilla Suomesta luomulaatuisena, esimerkiksi mangoldia, parsakaalia, kukkakaalia ja fenkolia.

Jos puutarha tuottaa satoa enemmän kuin jäsenet käyttöönsä haluavat, ylijäämä voidaan myydä paikallisiin kauppoihin tai ravintoloihin. Jäsenillä on kuitenkin ensisijainen oikeus osuuspuutarhan tuottamiin vihanneksiin.

Osuuspuutarhan maksut

Osuuspuutarhan osuusmaksu on 50 €. Osuusmaksun lisäksi jäsen maksaa satomaksua joko 200 € tai 400 €. Suuremman satomaksun maksanut saa vastaavasti enemmän tuotteita. Satomaksu palautetaan jäsenille tuotteina satokauden aikana ja mahdollisesti myöhemminkin. Jäseneksi voit liittyä täyttämällä lomakkeen Liity jäseneksi -sivulla.

Satolaatikoiden jakelu

Puutarhuri pakkaa vihannekset laatikoihin, ja osuuskunnan toimesta ne kuljetetaan Turun alueella paikallisiin jakopisteisiin, josta jäsenet voivat ne itse noutaa. Vuonna 2013 jakopisteitä oli yhteensä yhdeksän, joista kuusi Turun kaupungin alueella.

Jäsenenä voit auttaa tuotteiden jakelussa. Jakoavun tehtävänä on ottaa vastaan haluamansa määrä satolaatikoita, ja muut lähistöllä asuvat jäsenet voivat noutaa satolaatikkonsa jakopisteestä. Liittymislomakkeessa on kohta, jossa voit ilmoittautua jakoapulaiseksi.

CSA eli Community Supported Agriculture

Toiminta pähkinänkuoressaLivonsaaren osuuspuutarha toimii CSA-mallia mukaillen. CSA-mallissa tuotteiden kuluttajat (tässä tapauksessa osuuspuutarhan jäsenet) osallistuvat viljelytoiminnan rahoittamiseen satomaksun muodossa, ja näin jakavat maanviljelijän riskin – on mahdollista, että sato ei onnistukaan odotusten mukaisesti. Toisaalta jäsenet voivat myös hyötyä taloudellisesti, koska osuuspuutarhan sato myydään suoraan viljelijältä kuluttajalle, ja tukku- ja kauppavälikädet jäävät pois.

Muita CSA-mallin etuja ovat:

  • Lyhyt ruokaketju – tuottajalta kuluttajalle mahdollisimman suoraan!
  • Alkuperän ja viljelijän tunnettuus
  • Yhteisöllisyys talkoiden muodossa
  • Mahdollisuus vaikuttaa siihen mitä tuotetaan
  • Paikallinen työllistäjä

Muita kumppanuusmaataloushankkeita on listattu Herttoniemen ruokaosuuskunnan sivulla: ruokaosuuskunta.fi/csa-suomi

Osuuskunta

Livonsaaren osuuspuutarhan yritysmuoto on osuuskunta. Osuuskunta muodostuu hallituksesta, johon kuuluu viisi jäsentä, ja jäsenistöstä. Osuuskunnan hallitus tekee osuuskunnan toimintaan liittyvät päätökset, kuullen myös jäsenistöä. Osuuskunta hoitaa viralliset asiat, kuten puutarhurin palkkaamisen, rahaliikenteen, viljelyalan vuokraamisen, viljelytarvikkeiden hankinnan ja tuotteiden kuljetuksen ja varastoinnin.

Vuodelle 2014 Livonsaaren osuuspuutarhan jäsenmäärätavoite on 120 taloutta. Tämän jäsenmäärän saavutettuamme voimme satomaksujen avulla palkata puutarhurin ja ostaa siemenet ja muut tarvehankinnat.

Liity jäseneksi!

2 kommenttia artikkeliin ”Toiminta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s